keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Niin yksinkertainen ja yhdestä vyyhdistä


Malli: Niin yksinkertainen (So Simple Baby Cardigan) // Lanka: Louhittaren Luola Pohjan neito, 1 vyyhti // Puikot: 5 mm:n pyöröpuikko 80 cm:n kaapelilla // 3 hakasta kiinnitykseen

Ensimmäinen tällainen syntyi keväisillä Kädentaitomessuilla Helsingin Wanhassa Satamassa. Neuloin pienen nutun silloin vielä vatsaani asuttaneelle vauvalle kahdesta syystä: 1) hän tarvitsi jotakin villaista yleen ja 2) minä tahdoin testata uutta Pohjan neitoa. En kuitenkaan messuosastolla tukiksi turvonneine jalkoineni muistanut, minkä kokoisia vastasyntyneet ovat, ja takista tuli aivan liian pieni – ainakin 3,7-kiloiselle. Se olisi saattanut olla sopiva kilon kepeämmälle.

Kun vauva sitten syntyi, pykäsin uuden takin. Tämä maailman yksinkertaisin neulomus sopii noin 0–3-kuiselle ja syntyy näin:

Niin yksinkertainen / So Simple Baby Cardigan

Tarvikkeet
100 g Louhittaren Luolan Pohjan neito -lankaa (100 % superwash-käsitelty merinovilla)
5 mm:n pyöröpuikot 80 cm:n kaapelilla
3 kiinnityshakasta

Tee näin
Pari alkuhuomiota. Tämä takki neulotaan vain oikeilla silmukoilla. Nosta tasona neulottavassa vartalo-osassa joka kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta, siten reunasta tulee napakampi. Tiheys 21 s sileää neuletta = 10 cm.
Luo 56 s.
1. krs (nurja puoli, np): Neulo 13 o, aseta silmukkamerkki (am), 6 o, am, 18 o, am, 6 o, am, 13 o. (Etukappaleissa on 13 s, hihoissa 6 s ja takakappaleessa 18 s.)
2. krs (oikea puoli, op): *Neulo o, kunnes ensimmäistä silmukkamerkkiä edeltää kaksi silmukkaa, neulo niistä ensimmäinen sekä etu- että takakautta ja toinen tavalliseen tapaan oikein. Siirrä silmukkamerkki, neulo 1 o, neulo seuraava s etu- ja takakautta.* Toista *–* myös toisen, kolmannen ja neljännen silmukkamerkin kohdalla. Neulo kerros loppuun. Silmukat lisääntyvät 8:lla.
3. krs: Neulo kerros oikein (ei lisäyksiä).
4. krs ja eteenpäin: Toista seuraavaksi kerroksia 2 ja 3, kunnes työssä on 168 s (etukappaleissa 27 s, hihoissa 34 s ja takakappaleessa 46 s).
Neulo seuraavalla oikean puolen kerroksella näin: Neulo 27 o, poista silmukkamerkki, siirrä seuraavaa silmukkamerkkiä edeltävät silmukat apulangalle,  poista silmukkamerkki, neulo o seuraavalle silmukkamerkille saakka, poista silmukkamerkki, siirrä seuraavaa silmukkamerkkiä edeltävät silmukat apulangalle, poista silmukkamerkki ja neulo kerros normaalisti loppuun. Hihojen silmukat odottavat nyt apulangoilla.
Jatka puikolle jääneillä silmukoilla tasona aina oikein -neuletta, kunnes takin korkeus on noin 25 cm. Päättele löyhästi.

Hihat
Siirrä apulangalla odottavat silmukat joko sukkapuikoille tai jatka pyöröpuikolla magic loop -tekniikalla. Neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena, kunnes hihan pituus on sopiva (tässä takissa hiha on kainalosta mitaten 11 cm). Neulo yksi kerros nurin ja päättele silmukat löyhästi seuraavalla kerroksella. Neulo toinen hiha samoin. Nurja kerros kannattaa neuloa siksi, että päättelyreunasta tulee siistimpi.

Viimeistely
Päättele langanpätkät ja ompele kainaloiden alle jääneet pienet aukot kiinni. Kiinnitä hakaset sopiville paikoille.

Tämä villatakki jos jokin on kiitollinen neulottava, joka onnistuu aloittelijaltakin – lupaan ja vannon. Takki myös toimii käytännössä: hakaset ovat kätevät ja vauvan kannalta mukavat, ja takin kokoa on helppo muokata. Hitusen pienempi syntyy puikkokokoa pienentämällä, ja takin osasten pituutta voi itse mittailla saajalle sopivaksi.

Kirjaan tämän ohjeen myöhemmin myös Ravelryyn ja käännän tarpeen tullen englanniksi. Nyt puen pienelle mimmilleni takin ylle ja suuntaan kohti kaupunkia ja paria palaveria. Villa ei ole tuon takatalven (tai ainakin taka-alkukevään) keskellä yhtään liikaa.

P.S. Tamperelaiset neulojat! Noita hakasia saa siitä Näsilinnankadun ja Puutarhakadun kulman nappiputiikista.

24 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, siitä tuli kaikessa yksinkertaisuudessaan oikein suloinen. :-)

   Poista
 2. Kiitos, Sanna! Ihan hyvä tuli. :-)

  VastaaPoista
 3. Voi vitsi miten kaunis! Täytyy laittaa tuo ohje ylös, olis nimittäin lankaa ja sitten sukulaisilla vauva, jolle neuloa!

  VastaaPoista
 4. Kaunoinen lanka sai taas puhua puolestaan, vaikka tuo taipuisi kyllä kurvikkaille palmikoillekin. Löysin tiistaiaamuna kaupalta maailman suloisimmat tossut ja huikean seepran. Kiitos, ihana sinä!!! <3

  VastaaPoista
 5. Viehättävä myös saajan päällä :-) Nuo hakaset ovat mainiot, juuri sopivat less is more -tyyliin. Tyylikäs ja käytännöllinen!

  Jos leveys antaa myöden, tuohonhan voi tarvittaessa myöhemmin vähän jatkaa hihan ja miehustan pituutta, vaikka eri värilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin minäkin, tuota jatkamista siis. Pohjan neidossa on niin hyviä värejä, että tekisi mielikin yhdistellä. :-)

   Poista
 6. Mikä ihanuus <3 Tämä lähtee puikolle saman tien!

  VastaaPoista
 7. Juuri selllainen sopiva välipalatyö, kun ei omaa villatakkia saa aloitetuksi. Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
 8. Kiitos mukavasta ohjeesta! Takki Debbie Blissin Miasta on päättelyä vaille valmis. Ja kiitos vinkkisi, mulla on nyt myös nappikauppa tiedossa Tampereella. Kotipaikkakunnalla sellaista ei ole, joten vinkki tuli tarpeeseen. Tosin tämän takin suhteen häälyn vielä nappien, nauhojen ja hakasten välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä kiittää, ihanaa, kun voi olla avuksi neulerintamalla. :-) Tuo nappikauppa on oikea keidas, suosittelen visiittiä lämpimästi. Nauhoja siellä ei taida olla (tai sitten muistan aivan väärin), mutta napeissa piisaa.

   Poista
 9. Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin kaunis! Mikä väri tämä kyseinen lanka on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Schuve. Tämän langan väri on hopea. Kerästä löytyy vielä yksi vyyhti. :-)

   Poista
 10. Pakko kysyä muutama tyhmä kysymys: Sain ohjeessa mainitun tiheyden (21s./10 cm) aikaiseksi pienemmällä puikkokoolla kuin ohjeessa. Tämä hämmentää siksi, että yleensä käsialani on varsin tiukkaa. Onkohan käyttämäni lanka, Garnstudion Karisma liian paksua? mitä arvelet, tuleeko neuleesta tönkkö jos siitä vain neulon menemään pienemmillä puikoilla ja oikealla tiheydellä, vai kannattaisiko vaihtaa lanka johonkin ohuempaan jolla saisin puikkokoon ja tiheyden täsmäämään ohjeessa mainittuun? Takki näyttää niin ihanan laskeutuvalta ja sievältä, en haluaisi omastani tönkköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, Maija! Karisma on yhtä vahva kuin Pohjan neito, mutta minun käsialani on tavallisesti superpiukea, siksi valkkasin 5 mm:n puikon. Ehkäpä sinun käsialasi on lähempänä normaalia. :-) Jos tuntuu, että neuleesta tulee tönkkö mutta tahdot takista sopivan pienelle vauvalle, niin vaihtaisin langan hitusen ohuemmaksi, vaikkapa sportiksi. Mutta jos tahdot pitäytyä Karismassa, niin ota isommat puikot käyttöön ja tee vaikkapa pari raglanlisäyskerrosta vähemmän. Päässet silläkin muutoksella toivottuun tulokseen.

   Poista
  2. Paljon kiitoksia neuvoista, Jonna <3

   Poista
 11. I love this little cardigan and was wondering if you write it in English too.

  VastaaPoista
 12. Hei onko mahdollista saada ohjetta 10-kuiselle vauvalle?

  VastaaPoista