sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kelpasi parsittunakin

Malli: Navooh // Lanka: Uncommon Thread Lush Sport, väri Tea Smoked // Puikot: 3,75 mm

Sannan piposta se lähti, tahto, himo ja hinku neuloa Navooh, jonka myssymäiseen lötkötykseen ymppäytyy jämäkkää, jykevääkin särmää – jotakin perisaksalaista, ei pittoreskia pariisilaisuutta. Jos tekisin (lue: kun teen) toisen, neuloisin nurjien raitojen kohdalle jotakin pehmoisempaa pintaneuletta, helmi- tai tuplahelmisellaista tai jotakin muuta.

Mutta tämän tein ohjetta orjaillen, joskin sportista, vaikka malli taisi olla DK:ta. Ehkä. Ja provisional cast on – sen sivuutin, koska en silmännyt ohjetta alkua pidemmälle. Virhe. Olisi pitänyt totella, sillä liveksi jätetyillä silmukoilla olisin välttänyt taitteen ompelemisen. Ei sillä, kyllähän sitä viitisenkymmentä senttiä ompelisi, mutta kun kiskaisin sauman liian tiukalle, eikä kukaan pistäisi kalloa kuristavaa pipoa päähänsä. Purkasin sauman saksilla, virhe sekin, sillä leikkasin pipoon reiän. Myssyn onnellinen omistaja ei parsitusta kolosta piitannut, mutta meikäläistä se ärsyttää. Että ensi kerralla teen tämän(kin) paremmin. Lankakin on jo jemmassa, ainakin jollekulle.

(Mutta Navooh numero kakkosta ennen pykään loppuun Simple Sprinkle -tuubin, jota neulon KALina Tiinun ja Bereniken kanssa. Ja sitten aloitan Knitbotin Hannah Fettigin Rosemontin jostakin aran-vahvuisesta langasta, kuten sen ohjekin sanoo. Päätin nähkääpä viime viikolla, että unhoitan fingering-puserot ja -takit, kunnes erkaannun tästä valtavasta vauvavatsastani.)

19 kommenttia:

 1. Ihanaa kun joku muukin sählää! <3 Ja uskaltaa avoimesta kirjoittaa blogiin! Mutta näinhin sitä oppii muutkin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhii, joskus tuntuu, että 'sählinki' on toinen nimeni. :-) Mutta sanopa muuta: virheistä oppivat kaikki. Ja kuules vielä, kiitos tämänpäiväisestä. Olet ihana.

   Poista
 2. Ihana! Ihana! Toi väri on ihana! Voi herranen aika. Tyttö on kuin ruusunnuppu. No varmaan olisi muutenkin.

  Minustakin on ihanaa, kun kaikki muutkaan eivät aina mieti ihan loppuun asti. Itse juuri totesin eilen, että ajatus voisi edes joskus olla messissä näissä neulontahommissa, minulla siis. Vaan tähän provisional cast-oniin on nyt hetimiten tutustuttava, sehän vaikuttaa tosi kiinnostavalta.

  Nyt pitäisi kyllä päästä Uncommon-lankojen äärelle, aih ja voih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan täysin: väri on ihana, kylmä, mutta herkkä, semmoinen, joka passaa monelle. Tsekkaa oitis Titityyn valikoimat, sieltä sitä Uncommonia saapi. :-)

   Poista
 3. Tea Smoked, tuo väri on kyllä kaunis. Kunnon savupilkutkin. Navoohin viehätys onkin, että se ei ole mitään piiperrystä, vaan reilu ja suoraviivainen, vaikka samalla pehmeä. Tuli kyllä kaunis ja ihana tuosta myssystä. Valmiiksi wabi-sabi :-) Tekijällä on oma kriittisyys tuotoksiinsa, aika vaikea onkin joskus nähdä "vikojen" ohi kokonaisuutta. Sitäpaitsi olis kiva onnistua kerrasta.

  Provisional cast on, ilmeisesti väliaikainen luomisreuna suomeksi, on jotenkin ärsyttävä. Viimeksi tein juuri tuohon samaan pipomalliin. En jaksanut etsiä sopivampaa lankaa, käytin Fine Tweedin pätkää (virhe!), joka sitten jumitti purkaessa ja katkesikin. Inhottava oli myös poimia ketjusimukkaketjun alta silmukoita. Ohjeitahan olis voinut malttaa katsoa etukäteen, eikä nyt näin jälkeenpäin.

  Yksi kätevän näköinen luomisohje, Long-Tail Provisional Cast On, jossa tehdään ihan tavallinen helppo long-tail cast on, mutta kahdella langalla:

  http://www.knitandtonic.typepad.com/LTPCastOn.pdf

  Navoohin mallineuleesta vielä: tuo nurjan ja oikean vaihtumiskohta ikäänkuin tukevoittaa, kun se kulkee koko matkan. Jättäisin silmukan tai parin verran nurjaa reunoihin, riippuen tietty pintaneuleesta jota nurjan tilalle tekisi, onko sillä samanlainen "selkäranka", tai minkälaisen reunan ja efektin haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulontatermit ovat kiehtovia, tuo 'väliaikainen luomisreuna' oli meikäläiselle uutta, mutta tarpeellista tietoa. Olisi hienoa istua joskus alas ja miettiä suomalaiset vastineet vaikkapa ssk:lle ja linen stitchille. Niitäkin olen monesti miettinyt. Kiitos tuosta long-tail-vinkistä, tsekkaan heti. Tämä onkin yksi neulonnan parhaita puolia, siis se, että tekniikat kehittyvät kaiken aikaa. Aina niiden joukosta löytyy helmiä, jotka jäävät jatkuvaan käyttöön.

   Poista
  2. Suomeksi näitä saisikin viljellä enemmän. Neuleohjeissa esiintyy ylivetokavennus, joka on ssk:n tyyppinen. Tekotapa on tosin skp, vaikkakin lopputulos on sama (joidenkuiden mielestä tulee erilainen). Linen stitchille on näkynyt termi kangasneulos.

   Joitakin sanastoja on netissä, tiedä sitten kuinka vakiintuneita termit niissä ovat. Esim. ssk:lle 'kahden noston kavennus', joka kuulostaa hiukan kömpelöltä, käännökseltä enemmän kuin suomalaisien neuleohjeiden tyyliseltä.

   Just näin, parhaat niksit omaan takaraivoon, jotta tarpeen tullen homma sujuisi. Voisikin harjoitella oikein perusteellisesti tuota väliaikaista luomista Navoohilla ;-)

   Poista
 4. Se on kyllä niin kaunis pipo, pitää laittaa omaan jonoon! Ärhäkässä neulomisessa on omat hasardinsa, terkuin "Kerran jos toisenkin päässyt keksii jotain taikatemppuja omille ratkaisuille". Saatoin ehkä jo neuloa sen Simple Sprinklen, ko ei ollu muutakaan hommaa siinä käsillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin aavistelinkin, että erään Simple Sprinkle on jo valmis. :-) Omani valmistuisi tänään, jos jaksaisin neuloa vielä pari raitaa. Mutta kun ei tältä NÄRÄSTYKSELTÄ kykene. Nimim. Piimäpurkin paras kaveri

   Poista
 5. Ai hiisi, sivuutin täysin provisional castin, koska, no, tapanani on vetää mielestäni turhia mutkia suoriksi. Eeeh... Katsotaan, mitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-) Hyvä siitä tulee, mutta älä ompele saumaa liian kireälle, rohkenen näin kokemuksesta viisastuneena todeta.

   Poista
  2. Törmäsin jo ennen sauman ompelua vanhaan ongelmaani: nurjaa edeltävä oikea silmukka leviää rumaksi. :( Mikä avuksi? Neuloako kiertäen se?
   Ja se ei varsinaisesti kaunista neulontajälkeä, että neuloo päiväkodin kahvihuoneessa kädet täristen tyttärensä ensimmäisen puoli-itsenäisen päivän meininkiä kuunnellen.

   Poista
  3. Kiertäen neulottu silmukka on ilman muuta napakampi, koeta sitä, jos ei kyseisten silmukoiden kiristäminen (siis tieten tahtoen tehty) auta. :-)

   Poista
 6. Hih, mikä ihana Navooh-seikkailu! Myssystä tuli kuitenkin huisin soma.
  Kaksi Navoohia (orjallisesti ohjetta noudattaen) neulottuani mietin minäkin, että seuraavaan (!) versioon voisi keksiä jotain uutta tuohon nurjien raitojen paikalle. Saas nähdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmas Navooh! Oikein. Vaikka sitä samaa mietin itsekin: yksi lapselle, yksi miehelle ja yksi itselleni. Herra Hoolle taidan valkata Malabrigoa, itselleni yhtä lailla. Tai sitten testaan sitä Loopista tilaamaani Eden Cottagea, jota tosin olen jemmaillut johonkin takkiprojektiin... Onneksi langat eivät vielä tee loppua maailmasta. ;-)

   Poista
  2. Ja entäs vauva? Voisikohan sillekin neuloa oman Navoohin? :D

   Poista
  3. Ilman muuta: Navooh korvaläpillä! Kiitos ideasta. :-)

   Poista
 7. Pipotarve olisi huutava, mutta jotenkin en ole saanut ajalliseksi tulla katsastamaan sopivaa lankaa. Hyviä vointeja! tuikku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuikku! Tule nyt jokin päivä tsekkaamaan uudet tilat. :-)

   Poista