sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Armaat harmaat

Malli: Armaat harmaat -kämmekkäät // Lanka: Rowan Fine Tweed, 2 kerää (yksi kumpaakin väriä) // Puikot: 3,5 mm

Rowanin Fine Tweed -keräset – kyllä, ne ovat pieniä 25 gramman keräsiä – kannustavat kylläisine, mutta silti puuterisine sävyineen ajatukset kohti irlantilaisia nummia, sateen piiskaamia, voimallisen vihreitä, eläviä. Hapen täyttämiä, sellaisia, joille voisin vaikka karata hetkeksi samoamaan, kunhan saisin istahtaa illan tullen matalaan majataloon, jonka takassa rätisisi tuli ja jonka keittiössä viheltäisi vesipannu.

Tällaista ne langat tekevät, luovat mielessäni maisemia, jotka taittuvat tarpeiksi, kuten kämmekästarpeiksi. Kun Maria kaiveli Kerässä puikot esille ja alkoi tikuttaa meille mallikämmekkäitä, katselin kotvan lankahyllyä ja valkkasin oman kaksikkoni, sillä broken seed stitch kysyy kahta väriä. Meikäläistä ei millään tavalla ihmetytä, että valintani osui kahteen harmaaseen. Ei taida ihmetyttää ketään, joka minut jollakin tavalla tuntee – yhtä mustaa ja harmaata koko ämmä.

Nämä minun kämmekkääni poikkeavat muutamalla silmukalla Kerän kämmekkäistä, mutta molempi parempi. Nämä ovat vähän väljemmät, paksummalla puikolla tehdyt, sellaiset, jotka sopivat myös pienehkökätiselle miehelle. Ohje kuuluu näin:

Tarvikkeet
- 2 kerää Rowan Fine Tweed -lankaa (yksi kutakin väriä)
- 3,5 mm:n sukka- tai pyöröpuikot (jälkimmäiset magic loopia varten)
- kaksi silmukkamerkkiä

Mallikerta
Broken seed stitch muodostuu neljästä kerroksesta:
1. krs: Neulo kaikki silmukat  vaaleanharmaalla värillä oikein. 2. krs: Neulo koko kerroksen ajan 1 o, 1 n tummanharmaalla. 3. krs: Neulo kaikki silmukat vaaleanharmaalla oikein. 4. krs: Neulo koko kerroksen ajan 1 n, 1 o tummanharmaalla.

Tee näin
Oikea kämmekäs: Luo päävärillä (vaaleanharmaa) 44 s ja jaa ne tasaisesti neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena 1 o, 1 n -joustinneuletta, kunnes resorin korkeus on 8 cm.
Aloita broken seed stitch ja neulo sillä 4 kerrosta eli yhden mallikerran verran (jatka mallineuletta koko kämmekkään ajan). Aloita sitten peukalokiilan neulominen (peukalokiila ei sotke mallikertaa millään tavalla): Neulo ensimmäinen puikko normaalisti ja jatka samoin toisella puikolla, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Aseta ensimmäinen silmukkamerkki ja lisää sen perään yksi silmukka nostamalla silmukoiden välinen lankalenkki puikolle ja neulomalla se kiertäen. Neulo kaksi silmukkaa, lisää jälleen yksi silmukka samalla tavalla kuin äsken ja aseta toinen silmukkamerkki. Neulo vielä toisen puikon viimeinen silmukka ja jatka mallikertaa aivan normaalisti, samaan tapaan kuin tähänkin saakka.
Neulo 2., 3. ja 4. kerros lisäyksittä ja jatka peukalokiilan lisäyksiä taas seuraavalla kerroksella (peukalokiilan lisäykset tehdään siis nelikerroksisen broken seed stitch -mallikerran ensimmäisellä kerroksella): Neulo siis toisen puikon lopussa olevan silmukkamerkin kohdalle, tee lisäys, neulo, seuraavalle silmukkamerkille, lisää yksi silmukka ja siirrä silmukkamerkki.
Jatka lisäyksiä tähän tapaan, kunnes silmukkamerkkien välissä on 12 silmukkaa. Neulo vielä kolme kerrosta, ikään kuin broken seed stitch -kuvio loppuun.
Siirrä seuraavalla kerroksella peukalokiilan silmukat apulangalle tai hakaneulalle odottamaan ja luo niiden tilalle 2 s. Jatka jäljellä olevilla silmukoilla mallikertaa, kunnes kämmekkään korkeus on, resori mukaan lukien, noin 20 cm (tai sopivaksi katsomasi verran). Katkaise sitten tummanharmaa lanka ja jatka vaaleanharmaalla langalla 1 o, 1 n -joustinta vielä 6 kerrosta ja päättele.

Vasen kämmekäs: Neulo vasen kämmekäs oikean peilikuvaksi, eli peukalokiila muodostuu kolmannen puikon alkuun (neulo kolmannelta puikolta 1 s, aseta silmukkamerkki, lisää yksi silmukka, neulo 2 o, lisää 1 s ja aseta toinen silmukkamerkki).

Peukalot: Jaa peukalon silmukat kolmelle puikolle ja poimi vielä peukalokiilan tilalle luomasi kaksi silmukkaa puikoille. Voit poimia näiden kahden silmukan edestä ja takaa vielä yhdet silmukat, jotka kavennetaan ensimmäisellä kerroksella pois. Tällä tavalla peukalokiilan juureen ei tule reikiä. Jatka broken seed stitchiä neljä kerrosta (eli yksi mallikerta), katkaise tummanharmaa lanka ja neulo vaaleanharmaalla langalla 1 o, 1 n -joustinta 3 kerrosta. Päättele.

Viimeistely: Päättele langanpäät huolella ja höyrytä.

12 kommenttia:

 1. Onpas kivat, simppelit ja silti ihan omanlaisensa! Tuota broken seed stich- neulosta pitää ehdottomasti kokeilla, eli nämä kyllä jonoon tälle syksyksi. Langaksi taidan napata (korissa hilloamani) merensinistä Isagerin Highland woollia ja sille jonkin vaalea lanka pariksi, varmaan passaa siihenkin nätisti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merensinisellä Highland Woolilla ei voi mennä vikaan. :-) Kaveriksi vaikka Alpaca 2 tai Merilin – tai tämä Fine Tweed Rowanilta.

   Poista
 2. Kauniit ja ah, niin ihanan harmaat!

  VastaaPoista
 3. Ihanat! Kämmekkäät vaan niin kuuluu syksyyn/kevääseen <3 Mulla on tuolla mallilla juuri sukat kesken. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, parhaat välikausivermeet nämä! :-)

   Poista
 4. Ihanan kauniit! Alkoi ihan sormia syyhyttää, pitänee laittaa tämä malli minunkin syksyn jonoon :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, valmistuvatkin nopsasti tällaiset. :-)

   Poista
 5. Ai miten ihanat! Ja ah, harmaa, tuo värien aateli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaa on harmaa, täydellinen tavallisuuksineen kaikkineen. <3

   Poista
 6. Onpa ihana blogi ja kauniita käsitöitä! :)

  T.http://kasituopuotimatilda.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Onpa ihana blogi ja kauniita käsitöitä! :)

  T.http://kasituopuotimatilda.blogspot.fi/

  VastaaPoista