sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Tavallistakin tavallisemmat

Malli: Kerän sukkakurssilta // Lanka: Lang Touring, 2 kerää
// Puikot: 4,5 mm:n pyöröpuikot 100 cm:n kaapelilla

Kerässä oli tiistaina villasukkakurssi, jonka aikana neulaisin alulle taas yhdet sukat. (Parittomia on tällä hetkellä neljä...) Tämä pari ei kuitenkaan jäänyt kesken vaan valmistui heti seuraavana päivänä, muutamassa tunnissa. Viitseliäisyyteni salaisuus piili tietysti tekniikassa: kun neuloo kaksi sukkaa kerralla, ei löydä itseään suluissa kuvatusta tilanteesta.

Nämä tavallistakin tavallisemmat, mustat villasukat on neulottu kärjestä aloittaen. Jos ja kun neulon sukat kärjestä, luon silmukat 'Judy's magic cast on' -nimeä kantavalla tekniikalla. Se on simppeli, ja sukan kärjestä tulee kaunis, kovin kaunis. Vähän kuin silmukoimalla tehty. Kärkialoituksen kompastuskivi piilee ainakin minulla sukan päättelyssä: sukan suusta tuppaa tulemaan tiukka, sellainen, että sitä ei ihan vain sujauteta jalkaan. Siksi olen siirtynyt tavallisesta päättelytavasta 'Jeny's surprisingly stretchy bind offiin' (jestas näitä englanninkielisiä neulontatermejä). Se ei ole kauniista kaunein, jos sukkia tarkkaa sukkalaatikossa, mutta jalassa varsi ei löpsötä lainkaan. Että suosittelen kokeilemaan, etenkin sukkiin.

Nyt jatkan Titityyn Tiinan suunnitteleman liivin neulomista BC Garnin Sarah Tweed -silkkivillasta. Koetan saada sen valmiiksi vielä tänään, mikä ei tuottane pulmia, sillä tekelettä ei malta laskea käsistään. Mitä teillä on puikoilla juuri nyt?

20 kommenttia:

 1. Ei tuollaista voi kysyä ennen joulua! :D Flunssan sairastaminen, kirjojen lukeminen, lenkillä käyminen ja kaikki muu jää toissijaiseksi... Koukulla matto ja tawashi-sieniä. Kirjontasuunnitelmissa lintuja ja pöllöjä pikkuisille. Puikoilla itselle nappireunusvillasukkaa ja raitasukkaa, joiden neulominen jää varmaan joululoman pitkille matkoille. Niin, ja ne tulee Schachenmayrin Soft Wooleista. Vau, mä osasin jonkun langan nimen ulkoa; tosin syy on se, että jouduin metsästämään Kerästä loppuneita sävyjä pitkin maita ja mantuja. Löytyi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että löysit lisää sitä lankaa. Mä luulen, että en neulo tänä vuonna joululahjoja, tyytynen kirjakaupan antimiin. :-)

   Poista
 2. Neulon Rikke-pipoa pojalleni, joka on tänä syksynä ehtinyt kadottaa jo kaksi pipoa. Viimeisin katoaja oli tehty Kerällä-kirjan ohjeen mukaan ja tosi hyvä. Toivottavasti lämmittää nyt jonkun toisen päätä. Rikke-piposta vaan taitaa tulla liian iso ja sittenhän se häviää helposti. Taitaa mennä purkuhommiksi taas.
  Itselle teen Isagerin Highland woolista villatakkia, jonka valmistumista en malttaisi odottaa...
  Sukkien vaan suunnittelen. Pitäisi päästä tuollaiselle kurssille, jos sitten innostuisi toteuttamaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota Rikke itsellesi, jos tulee liian suuri pojalle. Sitten vain uutta putkeen vähän vähemmällä määrällä silmukoita. :-) Voin hyvin kuvitella, että Highland Wool -villatakin valmistumista ei malta odottaa. Mulla on yksi, ja se on kertakaikkisen ihana. Tule joskus Kerään kurssille, pidän varmaan tammikuussa seuraavan.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ja siitä tuleekin hienoista hienoin! Kuinka se etenee?

   Poista
 4. Mainiot perussukat - eivät takuulla jää käyttämättä!
  Jaa, että niitä keskeneräisiä... No ainakin poikani tilaama kaulahuivi, parit sukat, myssy itselle, kahdet kämmekkäät, pitsihuivi ja toinenkin... En edes taida muistaa niitä kaikkia. Ai niin: palapeiton virkkaus. :)
  Pitäisiköhän kunnostautua ja tehdä aloitetut loppuun vai ehkä aloittaa vielä muutama juttu lisää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen kanssa, että viihtyvät jalassa moneen otteeseen. Mustat vain ovat meillä kotona huonot, kun noita koiran- ja kissankarvoja on kaikkialla (kuten kuvistakin näkyy...). Tuohon viimeiseen kysymykseesi sanoisin, että jälkimmäinen vaihtoehto – ilman muuta! ;-)

   Poista
 5. Puikoilla on Rikke - taas. :-) Tosin tämä menee joululahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Rikkeä parempaa. :-) Sulla on ihana blogi, Krisse. Inspiroiduin ja kasvatin to do -listaani oikein urakalla.

   Poista
 6. Tavalliset sukat minullakin, ja yksi huivi. Käytän itsekin tuota aloitusta kärjestä lähdettäessä, tosin taisin tutustua siihen nimellä figure 8 cast on. Samaa kamaa joka tapauksessa, nykyään sujuu ilman ohjettakin, vaikka joinakin iltoina ei edes ohjeen kanssa millään aargh.

  Muutoin: olen pitänyt Kerällä-kirjasta kovasti - kauniita perusohjeita! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Figure 8 kuvastaakin aloitusta hyvin, täytyy muistaa tuo, kun pitää seuraavaa kurssia. Ja kiitos sanoistasi. Yritän kovasti tsempata, että Kerällä saisi jo ensi vuonna jatkoa. :-)

   Poista
 7. Se raidallinenko... Yksiväriset, perusmalliset sukat tuntuvat joskus niiltä oikeilta, tehdä ja pitää. Langalla on väliä :-) Sitäpaitsi vaihtelu virkistää.

  Oletkos muuten tehnyt sukkia kotimaisista karstavillalangoista?

  Kuivumassa tweedpipo, mallia roskasanko eli neliskanttiset kavennukset päällä.

  Tämä Marianne Isagerin mallikokoelma vaikuttaa mielenkiintoiselta:
  http://www.toenderingstrik.dk/boger/forar-sommer-efterar-vinter.html
  Näyttäis olevan enimmäkseen ihanaista Spinniä, ja oliskohan joitakin aikaisempia malleja päivitetty, näyttää hyvältä. Äkkiseltään tekis mieli kaikki vuodenajat, mutta joskohan noista valkkaisi ensin yhden. Kesäpaita tulis kiva pellavasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, juuri se raidallinen. Ei valmistunut viikonloppuna, mutta jos vain ehdin, tänään tulee päättelyn aika.

   Mä en ole tehnyt karstavillasukkia mutta teen kyllä, kiitos innoituksesi. ;-) Täytyy tutkailla Riihivillan valikoimia. Ja tästä muuten tulikin mieleeni, että tilasin Loopista maanantaina sitä pellavaista lacelankaa!

   Tuo Mariannen kokoelma on mainio. Tuon laatikkopaidan näinkin hänen yllään kesällä, ja voi hitsi, miten hyvältä se näytti.

   Poista
  2. Ooh, se pellavalanka! Oliskohan tulossa samassa paketissa myös (köh-köh) tweednäytteitä...
   Wau, olet nähnyt Mariannen paidan omin silmin. Isagerin lankojen väreissä on se magia, että yhdisteltynä värit ovat upeita,

   Poista
  3. Se juuri! Tweediä en tilannut, mutta tätä oli pakko testata: http://www.loopknittingshop.com/category/511/Eden_Cottage_Yarns. Voit kuvitella, että odottelen pakettia vähän niin kuin innolla... ;-)

   Poista
 8. Ihanaa, jos Kerällä saa jatkoa!

  Voisitko lisätä myös kirjasi raitasukat Ravelryyn? Ostin niitä varten juuri eilen langat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koetan saada raitasukat Ravelryyn tuota pikaa. :-)

   Poista
 9. Innostuin ostamaan samaista lankaa ja nyt vakavasti harkitsen sukkien neulomista. Kuinka paljon tuosssa varressa on silmukoita?
  Meinasin tehdä nyt ensimmäiset ihan perussukkaohjeella ja sitten vasta hifistellä jos sukkien tekeminen ei tunnu enää täydellisen vastanmieliseltä ajatukselta :)

  VastaaPoista
 10. Sattuman kautta tuli tänne pöllähdettyä kurkkimaan :) Itselläni on _jälleen_ puikoilla vaikka mitä..Matonvirkkauksen aloitin joulunpyhinä ja se nyt taitaa olla ainut joka vielä valmistuukin! Neulomiset ja virkkaukset kun ovat lähinnä sellaista "kunhan rentouduin, ei niin väliä vaikka ei valmista tulisikaan" - hommeloita :)

  VastaaPoista